tiistai 21. toukokuuta 2013

Hieman Marimekosta

Suomalainen muotoilu tuo ainakin itselleni väkisin mieleen kliiseiset lasimaljakot, keraamisia ja puisia muotoja, Marimekon ja jostakin syystä vielä revittyjä ryijymattoja revontulen räiskyvin värein.

Mitä tulee suomalaiseen tyyliin tekstiilien ja vaatteiden osalta, siihen liitettiin 40-luvulla yleensa Riitta Immosen upeat muotiluomukset, joihin tietenkin oltiin käytetty vain suomalaista käsinkudottua villalankaa ja puuvillaa.

Kotimaisia tuotteita ei tuohon aikaan juurikaan tarvinnut mainostaa, ja jos mainostettiin, mainostettiin nimenomaan suomalaisuutta, ei vaatetta itsessään. Kotimaisten tekstiilien kauppa kävi hyvin, eikä kilpailevia ulkomaalaisia tuotteita ollut saatavilla.

© My Lil' Rotten
1951 perustettiin Marimekko Riitta Immosen, Armi Ratian ja tämän miehen toimesta ja esiteltiin sen ensimmäinen mekkomallisto. Puvut ommeltiin pääasiassa puuvillasta, käsityönä ja Riitta Immosen valvonnassa. Myös painokankaat oli painettu käsin. Marimekko toikin ensimmäisenä suomen markkinoille loisteliaat ja värikkäät kankaansa, suuret painetut kukkakuvionsa ja muut graafiset kuviot, joilla jokaisella on vielä mitä mielukuvituksellisin nimi.

20.5.1951 Helsingissä esitettiin kyseisen malliston puuvillaleninkejä lehdistölle ja seurapiireille. Tarkoitus oli tietenkin mainostaa ja myydä kankaita ja vaatteita, mutta ihmiset eivät niitä halunneen ostaa, vaan he halusivat vain nähdä uusia "marimekkoja".

Sekä lehdistö että yleisö kuitenkin ihastuivat Marimekon värikkääseen maailmaan ja käsintehdyn näköisiin painatuksiin, joista myöhemmin tulikin Maromekon tunnetuin tavaramerkki ja menestyksen avain.

Riitta Immonen oli Marimekon ensimmäisen mekkomalliston suunnittelija. Myöhemmin hän kuitenkin luopui yhteistyöstä Armi Ratian kanssa, koska Marimekko tähtäsi nyt teolliseen valmistukseen, eikä Immonen tuntenut olevan omalla alallaan valmisvaatteiden kanssa.

Marimekko-nimen synnystä on monta versiota. Aluksi yhtiölle suunniteltiin nimeä Armi Oy, mutta se oli jo varattu. Armin toinen nimi oli Maria, ja se oli myös Armi-nimen anagrammi, joten se tuntui luonnolliselta valinnalta yhtiön nimeksi, loppuun vain lisättiin sana mekko.

Kirjavaa kuviointia; unikko, kaakaopuu, appelsiini ja kukkuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti