lauantai 20. huhtikuuta 2013

Viljakahvi

20-luvun Kotiliedessä oli mielenkiintoinen kirjoitus koskien maalaisten arkikahvia. Suomalaiset ovat aina olleet kovia kahvinjuojia ja jo tuolloin kahvia juotiin paljon, ja pidemmän ajan päälle sen ostaminen kävi monelle maalaiselle kukkaron päälle. Mutta eihän tietenkään maalaistalojen emännät ole neuvottomiksi jääneet tässäkään asiassa, siitä tämä kirjoitus on oiva esimerkki.


"Nykyaikainen maalaisväestö, varsinkin työväki, vaati runsaasti kahvia. Kolmesti päivässä sitä pitää olla, ja monin paikoin juodaan kerrallaan kolme suurenlaista kupillista, joiden tulee olla reunojaan myöten täynnä.

Mielestäni ei emännillä ole oikeutta sanottavasti tinkiä näistä väkemme tottumuksista. Sillä tiedämmehän, kuinka raskasta on heidän jokapäiväinen työnsä ja kuinka kahvi heitä virkistää sekä talvipakkasilla että kesäkuumilla. Meidän tulee vain olla taloudellisia kahvinkeitossamme.

Paitsi että väkemme vaatii runsaasti ja polttavan kuumaa kahvia, toivovat he sillä olevan myös sekä väriä että makua.


Jos siis käyttäisimme yksinomaan oikeata ostoskahvia, niin kylläpä sitä kuluisi! Ei; tuhlareita me maalaisemännät emme tahdo tässä suhteessa olla niin kauan kuin meillä on omissa aitoissamme yllin kyllin halpaa kahvinlisää: ruista, ohraa, vehnää ja herneitä.

Viljakahvi joko juodaan sekoitettuna oikeaan kahviin tai juodaan sellaisenaan, kuten pula-aikaan jouduttiin , ja jotka sitä nyt "lotkuksi" nimittävät.

Hyvältä maistuu myös hernekahvi, jota moni säästäväinen emäntä keitti jo ennen pula-aikaa. Mikä viljalajeistamme on kahvina parasta, siitä ollaankin eri mieltä. Yksi kiittää yhtä ja toinen toista.

Kun maalaistaloissa keitetään useasti päivässä kahvia, on kahvipannu huolellisesti hoidettava. Sitä on pestävä ja puhdistettava tarpeen mukaan, tyhjennettävä yöksi ja asetettava puhtaana kuivumaan.

Luonnollisesti eivät kaikkinaiset viljakasvit nautintoaineena ole niin huumaavia kuin oikea puhdas kahvi, mutta onko se edes tarpeellistakaan! Juohan moni ihminen pelkkää keitettyä vettä suurella mielihyvällä vuodesta vuoteen. Ja onhan viljakahvillakin ravintoarvonsa, kun sitä juodaan kerman ja sokerin kera."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti