keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Hangon Keksi

"Unohdatte elämän pienet ikävyydet, kuten alaruumistanne syövän krokotiilin, kunhan vain nautitte Hangon Keksejä!"

 Muistaako joku Hangon Keksit? Minä en ainakaan, mutta koko keksitehtaaseen törmäsin ja tutustuinkin ensi kertaa Kotilieden 20-luvun mainoksien kautta. Keksejä valmistettiin Hangossa vuodesta 1910 alkaen, mutta talvisodan jälkeen keksien valmistus siirrettiin Helsinkiin.

Hangon Keksin mainoslause "hymyilee kuin Hangon keksi", vaikka taitaa tuo leveästi hymyilevä möllykkä taivaalla noissa kuvissa kuu-ukko kuitenkin olla. Mielikuvitusta ei ainakaan näiden mainosten keksijöiltä ole puuttunut, sopii vain miettiä mitä on mahtanut heidän päissään pyöriä näitä suunnitellessa ja piirtäessä.


Viisas pöllökin syö vain parhaaksi tunnettuja keksejä. Maistuisiko kenties Tapion Sarvi, Kaura vai Radio?  


Itse asiassa Hangon keksitehtaan rakennukset ovat vieläkin pystyssä, vaikka vanhimmat osat ovat jo 1916-luvulta ja sama hymyilevä naama koristaa itse tehtaan seinääkin.

1 kommentti:

  1. Minun lapsuudessani syötiin Hagon keksiä, olen nykyään mummu ja silloin kun tehdas on lopetettu 1970 minun omat lapset oli pieniä joten eivät kerinneet keksiin tutustua. Fatser siirsi tuotannon Vantaalle.
    Nimi muuttui Albet ja Marie, nykyisin marien paketissa lukee Kantolan Marie. Voipi olla ettei keksiä tehdä nykyään edes suomessa.
    Aika kuivakan makuisia keksiä mariet on, muistini mukaan entisessä hagonkeksissä oli milestäni makua, vai liekö siinä syy ettei lapset saaneet mekeaa ollenkaan niin keksikin oli makeen hyvää.
    Mainokset vanhoissa lehdissä oli monesti mielikuvituksellisia ei ainostaan keksit.

    VastaaPoista