perjantai 14. kesäkuuta 2013

Hippakirja


Naisten Raittiuskeskus ja Postisäästöpankki toimeenpanivat huhtikuussa 1960 valtakunnallisen nuorisokutsujen suunnittelukilpailun, tästä on tuloksena "Hippakirja", missä kerrottaan miten järjestää kutsut. Tässä muutama katkelma lehtisestä, summanmutikassa soviteltuna ja katkottuna.

Miten järjestän kutsuni?


Oikeilla kutsuilla täytyy  tietysti olla emäntä ja isäntä. Emäntä toivottaa vieraat tervetulleiksi, huolehtii heidän viihtyisyydestään ja tarjoilun sujuvuudesta. Silloin kun pöydässä on määrätty istumajärjestys, sijoitetaan emännän oikealle puolelle arvokkain miesvieras - arvokkain naisvieras istuu isännän oikealla puolella. Tarjoilu alkaa kunniapaikalla isuvasta naisvieraasta, sittern tarjotaan isännän toisella puolella istuvalle naiselle ja niin istumajärjestyksessä edelleen, isännälle viimeiseksi.

Isännän tehtävä on auttaa vieraita eteisessä - hän varmistaa hyvissä ajoin, että vaatepuita on riittävä määrä ja että käytävissä on tuoli tai pari päällyskenkien pukemista varten. Jos on suunniteltu jotakin ohjelmaa illakasi, sopivat isäntä ja emäntä jo etukäteen, kumpi milloinkin esittää sen alkavaksi.

Emännän huolenpito vieraistaan ei rajoitu suinkaan tarjoiluun ja äänilevyvaraston hankkimiseen - hänen tulee myös pitää silmällä ettei kukaan  vieraista jää liian syrjään. Miltei joka kutsuilla on oma ns. ujo vieraansa.

Kun kutstut on kerran päätetty pitää, lankeaa juhlien järjestäjän osalle yhtä ja toista muutakin kuin pöytäjärjestyksen huolehtiminen. Ensin on suoritettaava vieraiden valinta - kuinka monta ja ketä? Heille on lähetettävä kutsu; keittiöpuoli on tavan pohdinnan alaiseksi; mahdollisesta ohjelmasta päätettävä - ja pari ajatusta sietää uhrata myös illan päättymishetkelle ja jälkisiivoukselle.


Ohjelmaa ei koskaan kannata laatia summanmutikassa. mitä enemmän aikaa tanssille varataan, sitä lyhyemmäksi muodostuu muu ohjelma. Mitä vähemmän tanssia, sitä enemmän muuta ohjelmaa. Yhdistelmä leikkiminen-tanssiminen vaati sekin valmistelua. Onnistuakseen vaati leikkiminen oman leikinohjaajansa. Sellaisena voi toimia joku vieraistakin, kunhan vain ajoissa sovitaan asiasta hänen kanssaan.

Valmistaisinko oikein kutsukortit? Kutsukorteiksi sopivia kortteja ja kuoria saa lähimmästä paperikaupasta. Ostaminen tuo kuitenkin merkinnän budjettiin, joten kutsukortit voi aivan hyvin valmistaa myös itse.

Mielikuvitusta käyttämällä voi sitä paitsi panna juhlamielialan alkuun jo kutsuja lähettäessä.

Miäpä tarvitsen? Kovaa paperia tai pahvia, lehtiä, kyniä, liimaa ja sakset. Kutsukorteista tulee käydä ilmi aika, paikka, kutsuja, kutsun aihe ja sen mahdollisesti aiheuttama pukeutuminen tai muu lisätoimenpide.

Yhtä tärkeää kuin koristelu, on tarpeettomien huonekalujen ja kallisarvoisten korise-esineiden siirtäminen parempaan talteen. Sekä koristelusta että huonekalujen siirtämisestä selviävät emäntä ja isäntä yhteistoimin parissa tunnissa ennen tilaisuuden alkua.

--- tähän väliin kuvitelkaa kolme aukeamaa erilaisia leikkejä vieraiden kanssa leikittäväksi ----

Korrekti tapa huomauttaa kutsujen päättymisestä olisi mukava tietää. Helpointa lienee merkitä jo kutsukortteihin selvin numeroin silloin ja silloin - esimerkiksi 2.10 klo 18-22.30. Hiukan ennen määräaikaa voi illan isäntä leikillisesti muistuttaa asiasta.

On hauskinta, jos vieraat lähtevät yhtä aikaa.Yhtäaikaisesti katkaistu ilonpito - jota kutsuilla toivottavasti tulee muodostumaan - pääsisi silloin päättymään pienen eteishälinän merkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti